Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Cara Sulaman Tampal Pengganti Sulam Kerawang Ayak Tradisional

March 31, 2014 | By | 73 Comments

Selain daripada jahit manik, sulaman kerawang turut menjadi hiasan di busana yang disukai serta diminati hingga masa kini. Walau bagaimanapun berbagai-bagai cara yang dah dilakukan pada waktu ini agar memudahkan pereka fesyen dalam sesuatu hasil kerawang yang eksklusif.

Kesukaran Menggaji Individu Juru Sulam Kerawang Tanahair.

Bagi memiliki bordir kerawang yang disulam secara tradisional, ia menggunakan kos yang tinggi terutamanya sekali untuk mendapatkan penyulam-penyulam negara iaitu susah berbanding dengan penyulam dari negara jiran.

Langkah Bordir Tampal Pengganti Sulam Kerawang.

Oleh kerana itu, teknik yang sungguh mudah dan juga murah ialah dengan menggunakan cara tampalan atas pakaian dalam membuat sulaman kerawang. Ini disebabkan cara sulam tampal itu hanya menggunakan kain lace atau renda sahaja sebagai penghias fabrik sulam kerawang.

Seterusnya, cara menjahit sulam kerawang menggunakan cara ini ialah dengan memotong renda atau lace itu serta dijahit mengikut kesesuaian rekaan lace dan renda itu atas kain fabrik. Sekiranya anda lihat di sini, cara ini amat diminati bagi penyulam-penyulam sulaman kerawang yang berada di Indonesia dan juga corak-corak bordir kerawang yang dibawa masuk dari sana yang menggunakan busana tampalan.

Sulam Tampal Sungguh Sensitif Daripada Bordir Kerawang Baba Nyonya Tradisional.

Biarpun jika dilihat sulam yang terhasil akan bergulung ke atas serta sensitif, itu adalah kesan biasa kerana fabrik lace serta renda empunya sifat lembut dan sensitif.

Oleh itu, bagi anda yang mempunyai pakaian bordir kerawang dengan cara di atas, adalah dinasihatkan supaya pakaian anda hanya dicuci bersama cucian kering supaya rekaan sulamannya terpelihara serta tahan lebih lama.

Mari Belajar Sulaman Kerawang

Ikhlas,
Syahida Ramli
Pengasas, Butik Akademi Sulaman Sri Classic
Moderator, Online Courses Sulaman Kerawang
Jangan lupa mendaftar dan belajar sulaman kerawang secara online bersama kami hari ini!

Submit a Comment