Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Melukis Corak & Motif Sulaman

July 5, 2014 | By | 40 Comments

Pilih Alatan Yang Sesuai

Dalam melukis corak , design atau motif pada fabrik anda akan keliru dalam pemilihan bahan untuk lukisan anda. Pelbagai alat lukisan boleh digunakan seperti pen, pensel, pensel kapur, marker khas untuk fabrik, kertas karbon, kapur berbentuk tiga segi, kapur tukang jahit (warna merah dan biru), pensel warna dan sebagainya. Cuma untuk memilih yang terbaik adalah sukar kerana banyak yang boleh digunakan.

Pernah saya berkunjung ke rumah peserta saya, didapati beliau menggunakan pensel 6B untuk melukis pada fabrik. Lantas saya katakana padanya bahawa kesan pensel tersebut tidak akan hilang dan akan mencacatkan sulaman manik, sulaman tangan ataupun sulaman kerawang yang dibuat.

Lantas, saya mencadangkan agar beliau menggunakan pensel kapur, beliau menyoal adakah yang dimaksudkan saya kapur jahit berbentuk tiga segi. Jawapan saya tidak! Kerana kapur tiga segi tersebut akan menyusahkan anda bagi memegangnya semasa membentuk lukisan yang tidak sekata.

Lukisan pada fabrik yang baik adalah lukisan yang mudah ditanggalkan atau terlindung oleh sulaman yang dibuat. Ini kerana bagi mereka yang memiliki pakaian bersulam kerawang, sulam tangan ataupun sulaman manik, mereka akan menjaga dari segi hanya cucian kering ataupun rendaman sebelum cucian tangan. Jadi jika anda menggunakan pen, pensel 6B, pensel tukang jahit(merah dan biru), atau lukisan kapur yang tebal, ia akan kekal selamanya pada fabrik tersebut.

Oleh itu, saya sarankan agar anda menggunakan pensel kapur (hanya ada warna putih) bagi fabrik-fabrik yang gelap, kertas karbon tukang jahit atau marker khas untuk melukis pada fabrik. 3 perkara ini sahaja yang mudah tanggal jika anda membuat lukisan pada fabrik.

Bahan-bahan yang disyorkan tadi ada saya tunjukkan dalam online courses sulaman kerawang dan sulam manik. Untuk mengikuti kelas tersebut anda boleh layari www.maribelajarsulam.com bersama saya nanti.

Selamat mencuba.

Ikhlas,

Syahida Ramli,

Pengasas Akademi Sulaman Sri Classic

Submit a Comment